En forhenværende landkrabbes tips for havkryss

IMG_0904.JPG

Lettmatros Torgeir mønstret på i Las Palmas med et fåtall dagsturer i Oslofjorden som eneste seilerfaring. Her er hans råd for et vellykket atlanterhavskryss.

 

Langturseilas er ulikt noe annet jeg har gjort tidligere. I verste fall kan det føles som en 9x3 meter celle i et fengsel. I beste fall kan det være en tur fylt av opplevelser, situasjoner, solnedganger, sol- og måneoppganger (månenedganger er ikke så fine) og mennesker du aldri vil glemme. Sannsynligvis vil du oppleve både dårlige og gode dager, med en sterk overvekt av sistnevnte. Her kommer et par tips fra en som har kryssa et verdenshav uten noe særlig seilerfaring fra før.

- Ta med nok snacks. Dagen over havet består i utgangspunktet av tre måltider, frokost, lunsj og middag. I virkeligheten blir det rundt ti. Frokost, kaffe med sjokolade, snacks, lunsj, snacks, snacks, middag, snacks, snacks, snacks. Snacks er en bred betegnelse som inneholder nøtter, pottis, sjokkis, frukt og godteri. Disse burde fordeles jevnt utover de forskjellige snacksmåltidene i løpet av dagen.

- Trening over havet. Du spiser tross alt ca ti måltider om dagen og det er viktig å holde seg i bevegelse. Man er også omringet av vann så langt øyet kan se 99 % av turen, uten mulighet til å forlate båten. Bølgene bidrar i tillegg til at det er helt klart mest behagelig å sitte eller ligge når man seiler. Men fortvil ikke. Det er flere steder på båten hvor man få trent. Nedgangen fra cockpit til salongen fungerer for eksempel perfekt til hang-ups. Bevegelsene fra bølgene gjør også båt til et perfekt sted for å trene kjernemusklatur ettersom man alltid må jobbe for å ikke miste balansen. Tominuttersplanka er mer slitsomt i rullende sjø enn på fast grunn.

- Dra på tur med folk du liker. God kjemi ombord har alt å si for om turen over havet, og også tiden på anker og i forskjellige marinaer, føles som et fengsel eller blir et minne for livet. Man bor tett på hverandre og den eneste ordentlige alenetida man har er nattevaktene og søvn. Da er det kjipt å måtte omgås folk du ikke liker resten av døgnet.. Det finnes tross alt grenser for hvor mange timer man kan sove ila. en dag (med unntak av Elise). Livet på en båt kan på flere måter sammenlignes med et realityshow aka Big Brother, bare mindre plass, ingen kameraer som filmer deg hele tiden, og uten mulighet for å stemme ut de du ikke liker.

IMG_0839.JPG

- Ta med nok tidsfordriv. Det finnes faktisk grenser for hvor mange timer om dagen og dager i strekk man orker å lese. Selv har jeg pløyd gjennom flere bøker de siste ukene enn jeg har gjort det siste året, men det er alltid godt med litt avveksling. Backgammon og sjakk med magnetiske brikker (viktig), kortstokk for både spilling og kabal, podcaster og filmer/serier er bare noen få tips. Det kan også være lurt å innføre temadager, for eksempel kastesøndag (alt må kastes mellom dere), fråtsefredag, terapitirsdag og selvfølgelig lille-lørdag. Vi glemte quizbøker, men jeg kan i ettertid se for meg at det kan være fint å ha med seg.

- Fisk! Fersk fisk er bedre enn hermetikk. Ta med nok sluker og line til at dere kan miste et par og evt. kutte lina hvis det man får en tre meter lang sverdfisk på kroken.

- Seil naken. I løpet av turen vil du garantert få en eller flere dagvakter hvor de andre ligger og sover eller leser i køya si. Lite er så befriende som å stå naken bak roret og styre en liten båt gjennom bølger og vind og endeløst hav på alle kanter. God vind og sol er absolutt å foretrekke under nakenseiling. Husk solkrem. Caps og solbriller er også lov.

- En god musikkspiller. Lyden av havet med brytende bølger og skvulping rundt båten er fint å høre på, men blir litt ensformig i lengden. Invester i en sprutsikker spiller og last ned all musikken din offline (havet har verken Edge, 3G, 4G eller WiFi).

Slapp av og nyt turen.