Seil o'glede!

Denne uken har vi fått oss seilbåt, hurra. Som i at vi tidligere har hatt motorbåt med mast. I vinter var jeg på Atlanterhavsseminar i regi av Asker Seilforening. Programmet var superinteressant og veldig lærerikt. Blant foredragsholderne var Christen With fra With Marine i Leangbukta. Han snakket om valg, forberedelser og reparasjoner av seil til langtur. Jeg ble inspirert, og ba om å få et tilbud på ny seilgarderobe. 

Da Henrik tok kontakt med oss snakket vi om turen vår, om båten, om oss og om våre ambisjoner. Han kom med innspill, lyttet til våre kommentarer og vi bestilte nytt storseil, ny rullegenoa og nytt tryseil. Storseilet er hoveddekket man heiser på masten. Genoa er et forseil, større enn en fokken (som er mindre enn avstanden mellom forstaget og masta). Tryseil er et stormseil som man setter på masta i stedet for storseilet når det er skikkelig dårlig vær. I tillegg til seilgarderobe, var løpende rigg også klart for utskiftning - altså fall og skjøter. (Oversettelse for landkrabber: tau.) 

I vinter var Henrik innom og tok mål av mast, bom og båt, for å være sikker på at seilene ble riktig størrelse. For noen uker siden kom han innom igjen og gjorde riggsjekk sammen med oss. En riggsjekk går ut på å kontrollere at masten og alt som holder den oppe er i orden. Det er store krefter som virker på båten når det blåser og bølger, som det jo gjerne gjør på havet. Derfor er det viktig at disse tingene er i orden, blant annet for å være litt tryggere på å unngå mastehavari. (Landkrabbeoversettelse: at masten knekker.) Sammen med Henrik gikk vi over alle vaiere, alle strekkfisker, alle steder ting er festet sammen, alle splinter. Vi lærte hva vi skal se etter og passe på, hvilket vedlikehold som er viktig underveis. 

Denne uken har vi satt riggen, igjen sammen med Henrik. Å sette riggen betyr å stramme vaierene som holder masten. På en turbåt, som vår, er det viktigst at masten står trygt rett opp og ned. Det er fort gjort at å stramme for mye på den ene eller andre siden, med en bananformet mast som resultat. Det er ikke gunstig, for da mister du massevis av styrke. I tillegg har vi satt på seilene, og byttet fall og skjøter. Derav - vi har endelig seilbåt!

 Foto: Marie Lid Aske

Foto: Marie Lid Aske

#sponsetinnlegg