30 dager & en deilig to do-liste

Det er ikke helt til å forstå at vi reiser avgårde om en måned. Om 30 små dager. Det som er godt å kjenne på, er hvor mye tryggere vi har begynt å bli på båten, på motoren, på å reise på tur. Jeg tror nok egentlig ikke at noen av oss helt forstår hva vi begir oss ut på. Men vi har begynt å få en viss intuisjon, som vi stoler på. Ofte viser det seg faktisk at vi har rett, eller så prøver vi litt til også finner vi ut at det var noe annet. Vi er blitt mye mindre redde for å prøve, og vi får til veldig mye mer. Det er gøy! 

Hvis jeg skal være dønn ærlig, var det ikke mye om å gjøre at jeg kastet inn håndkleet for et par uker siden. Det var i hvert fall det jeg hadde mest lyst til å gjøre. Motoren virket ikke, vedlikeholdslista var uoverkommelig lang og alt det praktiske tårnet seg opp som et fjell større enn Mount Everest. Men så er det dette med gjennomføringsevne og ståpåvilje og gode venner i kombinasjon. På få dager klarte vi å snu skuta, og nå er vi mer optimistiske enn noen gang. Det er klart at det er ting vi skulle gjort for lengst, og en del ting vi gjerne skulle sett at var annerledes. Men vi har innfunnet oss med her vi er. Vi har flyttet på streken for hva som må gjøres før avreise, vs hva som bør og kan  gjøres. Det hjelper også at vi har fått krysset av en del ting på lista. 

Innen denne uken er omme har vi en fungerende motor, ny dynamo, ålreite batterier som lader godt&gjennomgang av det elektriske, kjøleskap som virker, nye gjennomføringer, saltvannsinntak i kjøkkenvasken, riggsjekket båt, nye seil, fall og skjøter, bestilt nye skjøteskinner til genoa, ferdigmalt (tett) dekk, ny tridata, oversikt over hvem som har sagt de er interessert i de ulike etappene (mail på vei ut til alle!) og bestilt time til passkontroll. Alt i alt er vi ganske nært å ha en seilbar båt, og endelig kan vi begynne å bli kjent med hvordan frøkna oppfører seg på sjøen. Tenk at Paloma er faktisk ei sprek, deilig, 30-åring! Vi er så nysgjerrige på å bli bedre kjent med henne. 

Ting vi fremdeles MÅ gjøre før vi reiser fra Oslo, 2. juli: 

 • SEILE, SEILE, SEILE
 • Elise: båtførerprøven
 • E&E: VHF-sertifikat  
 • Bytte alle splinter + tape rundt
 • Bytte rør/slanger til gass (ev Spania?) 
 • Ny dieseltank/rengjøre gammel
 • Bytte o-ring, peilepinne olje
 • System for ting/tang/klær/utstyr

Ting vi bør ha klart før vi forlater Norge, medio juli: 

 • Bytte VHF  
 • Kart over Skottland, Irland, Biscaya og Nord-Spania (skal legge båten der og reise hjem igjen en tur) 
 • Mer kunnskap om seiling i større tidevannsforskjeller
 • Overlevelsesdrakter
 • Redningsflåte
 • Oppsett for mottak av værdata
 • Tec7 rundt kanten i brønn baugen  
 • Bytte kompass pidestall (?) 
 • Refleks i toppen av masta  
 • Feste alle løse plater (o/komfyr, bordet, kartbord osv) 
 • Kontollsjekk ror
 • Plastikkmønsterunderlag madrasser + overmadrass og nye puter (til Elise?) 

Ting vi bør ha klart før vi forlater Portugal, okt/nov: 

 • Solcellelading
 • Autopilot (på rattet, i tillegg til den på rorkulten)  
 • En ekstra sjøkøye?  
 • Ev punkter høyere opp, som har blitt utsatt  
 Vi er finest når vi er glade, aller mest på havet.  

Vi er finest når vi er glade, aller mest på havet.