Skroggjennomføringer og nye banneord

KRISTIHIMMELFARTSDUGNAD
Fredag 11-19 / Lørdag 12-18 / Søndag 13-20

Det er mindre enn to måneder til kursen stakes og skuta forlater bryggekanten. Lørdag 2. juli klokken ti vinker vi farvel til byen vår og menneskene våre. Det er så himla kort tid til, det. Vi skal (heldigvis) hjem igjen en snartur etter at vi har seilet båten ned til Spania, men det forandrer ikke det faktum at Paloma må være klar for hav i god tid før juli. I disse dager jobber vi på spreng for å få båten klar til sjøsetting. Det viktigste da er alt som er under vannlinjen. Jeg har malt det første (av to) strøk bunnstoff. Det gjør man i et forsøk på å holde undervannsskroget fritt for ting som lever, fordi alt som gjør overflaten mindre glatt skaper turbulens og senker farten. I går var pappa og jeg i båten, og gikk løs på skroggjennomføringene våre. En skroggjennomføring er et sted det går vann inn eller ut av båten, disse finnes både over og under vannlinjen. Etter å ha skrudd og hamret og grublet en stund, konkluderte vi med at to av gjennomføringene under vannlinjen må byttes. 

Båtsuper'n på Sjølyst er blitt vårt Mekka. Nordlendingen som driver denne vet og kan alt om båter, tror jeg. Han har forklart meg hvordan man bytter gjennomføringer, og vi forsøkte å bruke hans oppskrift. Trinn 1: løsne slangeklemmer og ta løs slangen på innsiden. Trinn 2: bruk vinkelsliper rett på gjennomføringen og slip til du ser en hvit ring rundt hele kanten, da kan du vippe løs den ytre ringen med et flatt skruhjern. Trinn 3: ta løs gjennomføringen.

Hadde det bare vært så vel. Trinn 1: slangeklemmer er ikke noe problem å ta av, men slangen var så hard at det ikke var mulig å bøye den. Mannen på Super'n rådet oss til å klippe slangen. Trinn 2: dette fungerte som planlagt, selv om det å bruke vinkelsliper på båten min er noe jeg åpenbart synes er litt skummelt. Trinn 3: her oppstod problemene. Da disse gjennomføringene ble satt inn ble det plassert en treplate mellom gjennomføringen og skroget. Platen er limt fast på innsiden av skroget og i gjennomføringen, og alt sitter dønn fast. Siden den første gjennomføringen vi jobbet med var inni kjøkkenskapet hadde vi ikke all verdens boltreplass heller. Vi demonterte det som kunne demonteres av hyller og flyttet agregatet til kjøleskapet så mye det lot seg gjøre, for å lage plass til å kunne jobbe. Etter noen turer frem og tilbake til mannen på Super'n, var vi kommet så langt at vi kunne vri gjennomføringen rundt og rundt, men den rikket seg ikke en millimeter inn eller ut i skroget. Jeg hadde mest lyst til å kaste inn håndkleet og la båten synke. (Neida.)  Treplaten lot seg ikke fjerne og alt satt fast i denne. Vi fikk låne en slegge på Super'n, og jeg var litt redd for at vi ville ende med et gigantisk hull i skroget. Jeg er sikker på at både pappa og jeg fant på noen nye banneord mens vi holdt på. Men etter (altfor mange) timer med listig bruk av elektrisk sag, vinkelsliper, rørtang og diverse andre verktøy - fikk vi omsider ut den første gjennomføringen. HURRA! Det gikk greiere med nummer to, både fordi vi da visste hva vi skulle gjøre og fordi det var lettere å komme til. Vi konkluderte tidlig i prosessen med at disse gjennomføringene ville holdt i mange flere år, men når vi først hadde begynt var det faktisk ingen vei tilbake. Så, pappa, tusen hjertelig takk for hjelpen! Du vil for alltid være min største helt. 

Det som gjenstår nå er å ta vekk siste rest av treplate på innsiden og gjøre klart til å sette inn nye gjennomføringer. Når gjennomføringene er på plass skal vi male strøk nummer to med bunnstoff, og på søndag kommer en av våre kreative kunstnervenner på besøk for å male noe gøyalt grafisk på undervannsskroget vårt. Etter det er det vårrengjøring av motor som står på programmet og deretter er vi egentlig klare for sjøsetting. Et lite skjær har imidlertid dukket opp, som de jo gjør. Vi har gjort fuktmåling og det er vann inni det nedre rorlageret. Så nå venter vi tilbakemelding fra Hallberg rassy på om boltene som holder fast roret er av syrefast stål. Dersom de er det, har vi nemlig et problem. Men forhåpentlig er vi klare for sjøsetting innen kort tid, da blir den illsinte konen til han som har båten innenfor oss glad og vi blir glade.

VELKOMMEN PÅ DUGNAD. Vi har kaffe, saft, øl og sol. 

xo, kpt K