Solcellebåten

Hurra, vi skal samarbeide med Sunwind! De driver med alt som kan bidra til at du og jeg får en mer komfortabel fritid. Sunwind er ledende på solstrøm og alternative energikilder til båt, hytte og campingvogn. De leverer kvalitetsprodukter til det maritime miljøet, og er blant annet importør av Wallas i Norge. Vi gleder oss stort til å installere skikkelige solcellepaneler ombord Paloma, slik at vi kan slutte å kjøre motoren på tomgang for å lade batteriene.

 Hurra, solcelle!  

Hurra, solcelle!  

Å lære mer om strøm ombord har stått på gjøremålslisten siden vi begynte å se oss om etter båter for mer enn to år siden. Da vi reiste fra Oslo i juli hadde vi byttet batteriene om bord, vi hadde sett over det elektriske, tegnet koblingsskjema og visste hvilke brytere på panelet som var ledige. Også installerte vi en rekke nye elektroniske duppeditter, blant annet sterkere autopilot på rorstammen. Vi visste at sort skal være minus og rødt skal være pluss, og vi visste at vi kunne altfor lite om strøm. Før avreise kjøpte vi ett 40-watts solcellepanel, fordi det passet så godt i størrelsen. Vi hadde ikke peiling på hvordan watt henger sammen med verken ampere eller volt. Vi ante ikke hva det betød at vi hadde to batterier à 75Ah. Vi ante ikke hvor mye vi kom til å forbruke, men hadde en anelse om at autopilot og kjøleskap var blant det som trakk mest strøm.

Siden den gang har strøm vært en stadig hodepine. I Irland begynte dynamoen å fuske og innen avreise fra Frankrike var den helt død. Utlad aldri batteriene til lavere enn 12,3 volt, fikk vi høre fra en langturseiler som kan langt mer om strøm enn oss. Det bekymret oss at spenningen på voltmeteret falt raskt, og vi lurte på om det kunne være noe galt med batteriene. Resultatet ble tre døgn med håndstyring over Biscaya, og at Elise sin rygg tok kvelden 20 timer før havn. Lenge før vi nådde Spania skrudde vi av kjøleskapet og siste natten kjørte vi stort sett uten lanterner.

Vi byttet dynamo og installerte batterimeter, plutselig åpnet det seg en helt ny verden. Voltmeteret hadde konsekvent vist for lav spenning, og batteriene har altså vært mye snillere brukt enn vi fryktet. Med batterimeter kunne vi skru av en og en bryter, deretter en og en lampe, ett og ett instrument, kartlegge og overvåke forbruket ampere for ampere.

Både motoren vi bytter ut og den nye vi setter inn, har stor dynamo. Dette gjør at vi lader batteriene raskt når vi kjører motor. Likevel er det en pest og en plage å måtte skru på motoren, bruke diesel, for å lade batteriene i god seilevind og når vi ligger på anker. Seiling er i utgangspunktet en grønn sport, når vi reiser fra Kanariøyene er vi på vei inn i farvann der vinden på denne tiden av året vanligvis er god. Vi skal krysse hav og være underveis mye lengre enn det vi har diesel til å kjøre. Derfor er det skikkelig stas å skulle bli omtrent frigjort fra motoren som kilde til strøm. Å slippe å starte motoren for å lade gleder både oss som slipper å høre på motordur og havet som slipper at vi bruker diesel unødvendig.

IMG_7885.JPG

Vi har fortalt Sunwind hva vi bruker strøm på og omtrent hvor mange ampere som går når vi er underveis og når vi ligger på anker. Ut fra det har de gitt oss råd om type paneler og hvor mange watt vi trenger. I dag har vi vært på besøk hos dem og fått nyttig kunnskap med oss i bagasjen. Nå venter installasjon før avreise fra Gran Kanaria. Mer teknisk info om panelene kommer i forbindelse med installasjon. Lover å holde dere oppdatert!