TAKK!

Nå har vi ringt og sjekket og undersøkt. Billigmerke? Ny Volvo? Yanmar? Her i Las Palmas herjer ARC-feberen for fullt. Alle sjappene har angivelig skrudd opp prisene for å tyne så mye de kan ut av pengesterke seilere som betaler for å seile langturregatta herfra til St. Lucia i Karibien. Yanmar er definitivt dyrere enn Volvo, vanskeligere å installere og er helt tydelige på at de ikke har tid til oss før etter at ARC-båtene har reist. Volvo er litt billigere for motor, angivelig latterlige billige på installasjonen, alt i alt kommer en ny Volvomotor på omtrent hundre tusen kroner. 100.000,- Det er mye penger, det, selv om det sannsynligvis ville kostet omtrent det samme i hjemme. Men så er det så mange men dette kan komme i tillegg, at jeg blir helt svett. Betaler vi ekstra for å løfte båten? Må vi ha nye deler til eksosanlegget? Noen totalpris er det umulig å få.

Vi forsøker å få tak i Volvo i Norge eller Sverige, for å høre om de har noe å bidra med, men foreløpig er det vanskelig å få svar. Billigmerkene snakkes det godt og dårlig om i samme pust. Sannsynligvis vil vi måtte støpe nye motorfester, som koster mye penger. Alt i alt høres det ut som at konsensus er at det er for lite motor for for mye penger dersom man ikke kan gjøre alt selv, og det kan vi ikke. Foreløpig konklusjon er derfor at vi helst vil ha en ny Volvo.

I mellomtiden har mange av dere der hjemme bidratt med noen eller mange kroner, vi er vanvittig takknemlige for hver eneste krone. Mange av dere sender også oppmuntrende ord og meldinger som treffer oss midt i hjertet, tusen takk for det. Tilsammen har dere vippset og overført et betydelig beløp. Det gjør hele denne situasjonen mer levlig, og det sannsynliggjør at vi på tross av motorbyttet kan ha råd til tre år på tur og Stillehavet. Bare vi kommer gjennom Panama-kanalen, har blitt det nye mantraet. På andre siden finnes det ikke noe særlig å bruke penger på. Der er det vind å seile i, så vi trenger egentlig ikke motor eller diesel. Havneavgifter er så å si ikke-eksisterende. Mat og drikke koster restene i bunn av lommen. Vi må bare komme oss gjennom mars, og det ser faktisk ut til å kunne gå greit.

Men ja, enn så lenge er vi altså her. I Las Palmas, og forsøker å navigere oss frem gjennom motorjunglen. Jo lengre tid vi bruker på å bestemme oss, jo lengre tid tar det før vi kan reise herfra. Jo lengre tid det tar før vi kan reise herfra, jo mindre sannsynlig er det at vi får tid til å besøke Gambia. Hurra, sier foreldrene hjemme, for både ny motor og ett besøk mindre til fastlands-Afrika. På lørdag kommer vårt nye mannskap, Torgeir, og på søndag seiler vi trolig sammen med ARCen i omtrent halvannet døgn ut til El Hierro, den vestligste av Kanariøyene. Før det bør vi ha bestemt oss for og bestilt en motor. Kanskje det beste alternativet likevel er å velge ett av billigmerkene? De er jo stort sett laget på samme blokk, og reservedeler finnes som til traktorer – noe sånt, er jeg sikker på at jeg har hørt noen si.

OBS! Dere som vippser (til Fjerne farvann) eller overfører (til konto 1503.80.98478) mer enn 400.- må huske å sende oss telefonnummeret ditt hvis du vil sende sms med oss via satelitt og ha tilgang til posisjonen vår overalt i verden.

TAKK!

 

 Takknemlige palomababes! 

Takknemlige palomababes! 

//////////

 

We are still in Las Palmas, and still haven’t made any final decision about what kind of new engine we want. There are so many good people, with good advice – we don’t know who to listen to. As of now, a new Volvo is in the lead for the best choice. It expensive, but the low rpms and the strong alternator are major advantages, in addition to easy instalment where our old one now sits.

Meanwhile, so many Norwegians has transferred a few or some more kroners to us. We are forever grateful for all the help from family, friends and strangers alike. It is truly heart-warming to be on the receiving end of all your kind words of encouragement, thank you!

The longer we wait before ordering a new engine, the longer it’ll be before it’s installed. The longer we wait, the longer we’ll have to stay at the Canary Islands. The longer we stay here, the less likely it is we’ll get to go to Gambia. Our parents are thrilled. On Sunday, we plan to join the ARC southwest-bound towards the westernmost island of the Canaries, El Hierro. Sometime bore that, we’ll have to decide on and order an engine.