Late dager på spanskekysten

English summery below.

De siste dagene har vi bevegd oss fra Fisterra til Baiona, på oppdagelsesferd på den vakre Galiciske kysten. Søndag morgen la kaptein og matros ut fra fiskebrygga i Fisterra, en havn som viste seg å være litt mer primitiv enn først antatt, og satte kurs mot Muros, en litt større havneby hvor fokkeslask Silje (tidligere kjent som matrosmyg) og fokkeskalk Karen (nyoppfunnet tittel for anledningen) skulle mønstre på. I havnen i Fisterra lå det fiskebåt på fiskebåt, og det var nesten ingen andre seilbåter å se. Det er tydelig at det både er lavsesong i området, og at seilbåter vanligvis ankrer opp til fordel for å ligge i marinaer. Vi fikk derfor en hyggelig overraskelse da Muros viste seg å ha en veldig trivelig havn med gode fasiliteter og god service. 

 Finværsseilas fra Muros til Illa de Arousa

Finværsseilas fra Muros til Illa de Arousa

Vi var veldig spente på å få besøk av Silje og Karen, ikke fordi vi tvilte på dem som kvinnskap, men fordi vi aldri har bodd fire stykker ombord i Paloma på tur før. Søndagen gikk med til litt rydd og vask, oppblåsing av Lilloma (jolla vår), god mat og trivelig stemning utover kvelden. Mandag morgen satte vi ut fra Muros med kurs mot Ria de Arousa, en fjord i Galicia vi hadde hørt mye godt om. Vi fikk en helt fantastisk dag med strålende sol, hengekøye fra spribomen og null sjøsjuke. Etter litt prøving og feiling på ulike havner og marinaer, fant vi til slutt ut at det også her var best å ankre opp. Ut fra vær- og vindforhold bestemte vi oss for å prøve bukta i Illa de Arousa, og spenningen var stor i det vi gikk inn og fant en fin plass å ankre opp blant fiskebåtene i bukta. Vi har nemlig aldri prøvd å ankre med Paloma før. Etter litt prøving og feiling og ankeret opp og ned et par ganger satt vi til slutt fast på sandbunnen. Den nyinstallerte ankeralarmen på Emilies iPhone gikk bare av én gang i løpet av natta, og til tross for litt urolig søvn våknet vi glade og fornøyde neste morgen, på samme sted som natta før. Hurra!

 Rolig ankring i Illa de Arousa

Rolig ankring i Illa de Arousa

En av aktivitetene som særlig Silje, men også kaptein og matros, hadde lyst til å få gjennomført mens vi var i Galicia, var vinsmaking på en av de lokale vingårdene. Vi har nemlig smakt en del veldig god hvitvin i dette området, og ville veldig gjerne lære litt mer om den lokale vinproduksjonen. Vi så oss derfor ut Baiona som neste stopp i ruta, en liten by lengst sør i Galicia der det særlig produseres vin av Albariño-druen. På seilasen fra Illa de Arousa fikk særlig fokkeskalk Karen prøvd seg på å styre skuta, og vi fikk til og med heist seil for første gang siden A Coruna. Selv i lite vind kommer det store dønninger rett inn fra Atlanterhavet, noe som gjør selv en rolig dag spennende. Men kvinnskapet har klart seg eksemplarisk, både til rors og som godt selskap underveis. Vi ankom Baiona tirsdag kveld og bestemte oss fort for å ta middagen ute. Valget av restaurant falt på et trivelig sted i en bakgård der vi fikk smake på lokalt kjøtt av veldig god kvalitet. 

 Parador de Baiona

Parador de Baiona

Baiona er virkelig en trivelig liten by og har massevis av historie å by på. Onsdags formiddag gikk vi opp på den gamle borgen Parador de Baiona som dateres tilbake til 900-tallet. Den ligger fantastisk til og har utsikt ut over Atlanterhavet og innseilingen vi gjorde dagen før. Det suser i magen av å se på dønningene som brytes inn over klippene, samtidig som tanken på historien i borgen og alt som har foregått her tidligere gjør omgivelsene enda mer eksotiske. Vi avsluttet formiddagsturen med en fantastisk lunsj med god lokal fisk, før Silje, Emilie og jeg reiste ut til vingården Terras Gauda som ligger ved Esteiro do Miño, elven som skiller Spania og Portugal. Vi fikk en innholdsrik time med privat omvisning på vingården, og fikk smake på to av vinene som produseres der. Så gøy å lære litt mer om lokal vin. 

I morgen skal vi seile siste biten sørover til Porto, en 14-timersetappe som skal sette det nyervervede kvinnskapet vårt ut på enda en prøvelse. Men værmeldingen er god, og alt ser ut til at det blir en rolig og fin seilas. Livet ombord i Paloma med oss to + to har gått over all forventning, vi koser oss glugg. Vi legger da Spania og Galicia bak oss, og kan se tilbake på en fin uke på Spanias nordkyst. Med god lokal mat og vin, fantastiske strender, nydelig vær og trivelig lokalbefolkning har Galicia virkelig imponert oss. Nå er vi spente på hva Portugal har å by på.

 Gjengen  

Gjengen  

 Atlanterhavet fra Baiona

Atlanterhavet fra Baiona

During the past few days, we've sailed from Fisterra to Baiona. It has been a true adventure along the beautiful Galician coastline. Sunday morning the two of us left the fishermens port of Fisterra, a primitive port without water, electricity and other facilities. We were aware most yachts prefer to anchor in this area. Because our dynamo isn't working, it was a relief to discover that the marina in Muros was relatively new with all imaginable facilities. Here our crew/friends from home, Silje and Karen, were joining us. 

We were quite anxious to be four people onboard Paloma for the first time. Luckily we know both Silje and Karen well, so we were more excited than concerned. Sunday was spent organising and cleaning, blowing up the dingy, eating and catching up. Monday morning we left Muros to head for Ria de Arousa, a fjord further south. We had an amazing day with the sun shining from a clear, blue sky, the hammock on deck, and no one got sea sick. We ended up anchoring in a bay at Illa de Arousa, among fishing boats at buoys. The wind changed direction during the night on low tide, and our anchor alarm app went off as the perimeter was set too tight. We were all excited to have been on the boat for more than 30 continuous hours. It was spectacular to see the sun set and rise from the cockpit. 

One of the activities we had been especially excited about was wine tasting at one of the local wineries in the area. We've tasted some local wines at bars/restaurants and were impressed with the white wines from the Albariño grape. While in baiona we visited the Terras Gauda winery, and got a private tour of the facility and tasting of two of their wines. 

During the sail from Illa de Arousa Karen got to try steering a sailing boat for the first time as an adult. And we actually sailed for the first time since a corunã, there simply hat not been enough wind. Even with the limited wind we did get, there can be fairly large sized swells from the Atlantic, which makes for an interesting day. Both crew members have handled themselves amicably, both as sailors and company. 

Baiona truly is a very nice little town, with a rich and interesting history. Wednesday afternoon we walked around the Parador de Baiona, a fortress that dates back to the 10th century. It's placed on a tongue of land with magnificent view of the Atlantic and where we had sailed the day before. 

Tomorrow we'll go to Porto in Porugal. We're expecting it to be a 14-hour trip, and will test our new crew in a new way. The weather forecast tell us it'll be a quiet and sunny day. Life on Paloma with the two+two of us has been better than any of imagined. As we are leaving Spain behind, we look back at a week of good local food and drinks, amazing beaches, beautiful weather and accommodating locals. Galicia has truly impressed us, and we are excited to see what Portugal has to offer.